fuzihappy 2010.02.22. 13:31

A kék madár

Amerika feat Szovjetunió  

A hetvenes évek első  felében úgy tűnt, a két nagyhatalom a közeledés politikáját választja. Eljött hát az ideje annak is, hogy egy szovjet-amerikai koprodukciós film készüljön, így a Lenfilm és a 20th Century Fox összefogott. A szimbolikus mesében két gyerek keresi a Kék madarat, vagyis a boldogságot.

Tyltylt és Mytylt meglátogatja a szomszéd beteg kislány nagymamája és segítséget kér tőlük, hogy találják meg a kék madarat az unokájának. Az utazás akkor kezdődik meg mikor a nagymama(boszorkány) átváltozik a Fénnyé ( Elizabeth Taylor) és a dolgokat lelkei életre kelti. Tűz, víz, kenyér, tej, cukor, macska és a kutya kíséri őket az úton. Mindenkinek megvannak a lényéhez való tulajdonságai. A tűz temperamentumos táncos fiú,a víz lágy, bohókás lány, a kenyér bölcs önérzetes agg, a tej lágy, barátságos nő, a cukor vicces, édeskés férfi. A macska kétszínű és fölényes, míg a kutya hűséges, ragaszkodó és bátor; ők gyakran változtatnak a film, menetén.   

Hét megállón kell keresztül menniük a film során, hogy elérjék és el is veszítsék a kék madarat és beteljesüljön a kitűzött cél.

 

 Az első megálló a Múlt birodalma, ahol nagypapájukkal és a nagymamájukkal találkoznak. Meg is találják a kék madarat, de mikor visszatérnek a jelenbe az vissza változik eredeti fekete színére, ezért elengedik. Ezután a társaság meglátja az égen szárnyalni a madarat és utána erednek, egészen a Sötétség Birodalmáig, ahová a fény nem kísérheti el őket, ez az Éj( Jane Fonda) fennhatósága. Itt szellemekkel, harcosokkal az álommal, de még a Halállal is szembetalálják magukat. Önhibájukból nem veszik észre a Kék madarat(Nadezhda Pavlova ), pedig itt a valódit is láthatták volna, de lefoglalta Őket a sok szép káprázat., amik kilépve az Éj palotájából elpusztulnak.

A Gyönyörűségek Birodalmában megismerkedhetünk Csillogással(Ava Gardner) aki bevezet minket uradalmába, egy cirkusz tömve minden földi jóval, bemutatkozik a Gazdagság, Híúság, Tudatlanság, Falánkság és a Semmittevés öröme testet öltve. Szegény Tyltyl teljesen elborzad az eleinte vidámnak tűnő társaság szörnyű orgiájától, így gyorsan el is fordítja a Fénytől kapott varázs gyémántot és véget ér a vigaszság.

Utazásuk során még találkoznak az Anyai szeretettel, újfent Liz Taylor szerepében, aki segítséget ad nekik, hogy a csalódások után tovább folytassák a keresést. A Fák birodalmában újra elárulja őket a macska és a nem igazán koholt vád(az apjuk favágó) alapján a gyerekeknek esnek, innen megint a gyémánt segítségével menekülnek meg. Az utolsó előtti helyszín a Jövő. A meg nem született gyermekek birodalma. Érdekes elképzelést láthatunk arról, hogyan jön lelkünk a világra. A földre mindenki magával viszi tehetségét, céljait, találmányait és bűneit, így azt látjuk, hogy eleve tejesen determinált életet élünk. Természetesen ennek a birodalomnak is van ura. Idő  Apó(Robert Morley) utasítja a gyerek lelkeket, és ő is küldi haza az egész társaságot, hiszen élőknek nem való a jövő földjére lépni.

Haza értek, a Dolgok és az állatok visszatérnek a csendbe, de biztosítják a gyerekeket, hogy ezentúl is mindig ott lesznek nekik. Édesanyjuk ébreszti őket másnap reggel, izgatottak és mindent gyönyörűnek látnak, majd Tyltyl a saját kékmadarát adja ajándékba a szomszéd kislánynak. Bár a madár elrepült, de a boldogságot megtalálták, és a madár lényege a repülés kalitkába zárva nem lehet a boldogság szimbóluma.

"Az ember csak akkor lehet igazán boldog, ha mindenki boldog körülötte." Jane Fonda(Éj)

 

Címkék:kritika film boldogság madár kék Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsagbolondsag.blog.hu/api/trackback/id/tr831780773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása