fuzihappy 2010.01.29. 15:48

Jelek, jelképek a nagyvilágból

"Emberként hús-vér vagyok: megvethetnek, elpusztíthatnak. De mint jelkép... jelképként megronthatatlan lehetek. Legyőzhetetlen."

Bruce Wayne- Christian Bale, Batman Kezdődik.

 

Sokfajta jelkép létezik: katonai, vallási, politikai, művészeti, népi, csillagászati és egyszerű köznapi.

 

Az emberek már megjelenésükkel jelzik, hovatartozásukat. Rögtön besoroljuk magunkat társadalmi rétegekbe, szubkultúrákba. A ruháink lehetnek márkásak, elegánsak;   de stílusuk is sok mindenről árulkodik, sportolási szokásainkról, zenei ízlésünkről.

A tetoválások is jelképek, amiket az emberek annyira fontos jelnek, jelképnek éreznek, hogy életük végéig a saját testükön hordják.

A Yakuzák tetoválása kulturális. A mintáknak mondanivalójuk is van, általában magukban rejtik klánjuk címerét. Egyes yakuzák karuk körül tömör fekete gyűrűt tetováltatnak, minden egyes elköt jelképezni. Minden moko(maori benszülött) egyedi, s afféle személyi vetett gyilkosság, vagy egyéb bűntett után.

Hovatartozásukat hivatotazonosítóként szolgált. Formája alapján következtethettünk viselője társadalmi rangjára, származására és tulajdonságaira is.

Vallási jelképek:

Az emberek a kezdetek óta imádtak vallási jelképeket, bálványokat. Ezeket ábrázolni kellett, hogy imádkozhassanak hozzájuk. Ma a világ leggyakoribb vallásai a hindu, keresztény(ezen belül katolikus, protestáns), muzulmán.

725-ben nagy botrányt keltett és vallási vitákat, harcokat szított III Leó bizánci császár parancsa, hogy a csodatévő erejűnek hitt khaéli Krisztusábrázolást megsemmisítse. Ekkor kezdődött az első képrombolás, aminek csak Eiriné császárnő törekvései vetettek végett, és a Tridenti zsinattal válik általánossá.

A reformátusok a mai napig nem tisztelnek semmiféle festményt, ikont, sőt még keresztet sem találunk a templom tetején.

Mindenesetre a jelek valóban mindenhol ott vannak, ha kilépsz az utcára, csak Tőled függ, mit kezdesz velük. 

 

Címkék:érdekes logó vallás art világ jelkép márka jel szimbólum Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsagbolondsag.blog.hu/api/trackback/id/tr811712759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása