fuzihappy 2010.11.03. 13:09

HDR fényképezés

 Minden bizonnyal előfordult már, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett sem sikerült tökéletesen kiexponálnod egy témát. Olyan fényviszonyok vagy helyzet elé kerültél fotózás közben, amit még a mai korszerű digitális gépek sem tudtak megoldani. Tipikus fotós helyzetek ebből a szempontból:
- az erősen ellenfényes napfelkelte, naplemente
- verőfényes nappal a finom felhős ég és az árnyékos előtér alkotta kompozíció
- belső térben az ablak előtt álló családtagunk

Mi okozza a problémát? A digitális fényképezőgépek árnyalat átviteli terjedelme 8 blendényi. Ellentétben az emberi szemmel ami csodálatosan kompenzálja a nagy kontrasztkülönbségeket, az analóg érzékelő (CCD vagy CMOS) és ez mögötti digitális jelfeldolgozó egység kevésbé toleráns, ha az érzékelőt túl sok fény éri akkor túlcsordul, ha túl kevés akkor nem ad értelmezhető információt. A link mögötti oldalon látható, hogy az érzékelő karakterisztikájában vannak 3-4 blendényi egyenletes átviteli szakaszok ettől lejjebb és feljebb nem lineáris. Mindezekből adódik az, hogy ha a képünk árnyalatterjedelme meghaladja a fenti dinamika átfogást, akkor menthetetlenül problémával fogunk találkozni. 

 

A fotózáskor fontos a stabil állvány (mikor nem). 3 vagy 5 expozíciót kell készíteni. Előnyben vannak azok, akik gépén ez beállítható (expozíció sorozat), és egy gombnyomásra elkészül. Az a tapasztalatom, hogy abban az esetben ha 3 expót készítünk akkor minimum 1 fényértéknyi távolság szükséges a jó eredményhez. Nem érdemes RAW-ban fotózni, mert megbonyolítja az utómunkát. Viszont, ha van elfekvőben egy két jó RAW kép otthon, akkor érdemes kipróbálni azt, hogy eltérő "előhívás" után egy HDR feldolgozás mit hoz ki a képből (+-2 Fé-t engednek a RAW feldolgozó programok). Már sok esetben okozott nagyon pozitív meglepetést az eljárás. Abban az esetben, ha elkészültek a képeink ne zavarjon bennünket, hogy az expozíció sorozat több képe első látásra nem fest túl jól (jelentősen túl és alul exponáltak). Nyilván azokat a területek hasznosulnak belőle, ahol értékes információ tartalom nyerhető ki.

HDR kép készítésére alkalmas eszközök: PS CS2, Photomatix Pro.

 

HDR kép elkészítése majd konverziója 
- be kell töltenünk a képeket az alkalmazásba 
- el kell készíteni a HDR képet 
- mentsünk .hdr kiterjesztéssel (Radiance RGBE) fromátumban (a PS CS2-be betölthető ez a 32bit/channel képformátum) 
- ez után válasszuk az Automate/Single file conversion menüpontot és konvertáljunk LDR képet

 

Az expozíciós adatok: f7,1 1/40 - f7,1 1/125 - f7,1 1/400. A 32bit/channel felbontású kép dinamika átfogása 4524:1

Hogy az így elkészült kép minek minősül, fotó vagy digitális illusztráció az egy másik történet...

 

 

 

Címkék:érdekes szép digitális fénykép ábrázolás Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsagbolondsag.blog.hu/api/trackback/id/tr682419554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása